maanantai 3. huhtikuuta 2017

Tupsutiitinen

Tupsutiitinen (Parus cristatus) on lempilintuni talviruokintapaikalla. Se on varsin pirteä ja touhukas lintuhurmuri, joka elää havumetsissä. Tupsutiitisen määrät ovat huvenneet vuosi vuodelta, ja nyt se on luokiteltu Suomessa vaarantuneeksi lajiksi.

Minulla on ollut pikkulintujen talviruokintapaikka jo kymmenenä talvena, ja melkein joka talvi pikkuinen tupsutiitinen on ollut siellä vakituinen ruokavieras. Viime talvena pikkuinen töyhtöpää ei ilmestynytkään ruokinnalle, vaikka odotin sitä koko talven.

Kun tänä talvena kuulin tupsutiitisen hennon tiitityksen puusta niin olin todella iloinen. Että noin pieni lintu saakin ison ihmisen onnelliseksi. Yhteensä tupsutiitisiä oli ruokinnalla kolme.

No, nykyään tupsutiitisen nimi on töyhtötiainen. Mikä lie linnustonnimikomitea asian päätti, mutta minun mielestäni vanha nimi on hauskempi, ja kuvaa lintua paljon paremmin kuin nykyinen nimi. Minulle töyhtötiainen on tästä lähtien tupsutiitinen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti